Talán érdekes

Talán érdekes

Családfakutatás fotelből

2018. november 29. - gyuriofkovacs

Nem mondom, hogy mindenki, de előbb-utóbb valószínűleg sokan eljátszanak a gondolattal, hogy vajon honnan származnak, csörgedezik-e Árpádházi, orosz, német, tatár, kun vagy éppen török vér az ereikben, vannak-e felvidéki, vajdasági, kárpátaljai vagy éppen erdélyi felmenőik. Általános iskolában persze legtöbben belefutnak a családfakészítés házifeladatába, és szerencsés esetben a nagyszülők/szülők emlékeznek 2-3 generációnyi felmenőre ami alapján a házi kipipálható. (Ha ez kéznél vagy fejben van, az jól fog jönni az alábbiakban.) Mivel azonban a felmenők száma generációnként duplázódik, elég meglepő lenne, ha különösebb erőfeszítések nélkül bárki fel tudná sorolni az összes felmenőjét mondjuk a szépszülőkkel bezárólag, ami összesen 62 név.

 A klasszikus családfakutatás sok időt (vagy pénzt) felemésztő vállalkozás, hiszen levéltárakat/irattárakat kell látogatni, vidéki plébániákat felkeresni s a dohos anyakönyvet lapozgatni órákon át, míg az ember rá nem bukkan egy-egy ismerős névre aki születési éve és lakhelye alapján potenciálisan a felmenői közül való. Alternatív módon fel lehet kérni hivatásos történészeket, akik ismerik az irattárazás csínját-bínját, és némi ellendíjazásért cserébe ösztöneik segítségével jóval hamarabb, és feltehetőleg több információt tudnak szerezni mint a hobbista családfakutató. Ugyanakkor ez utóbbi megközelítés alkalmazásával kétséget kizáróan kisebb dózishoz jut az ember a felfedezés öröméből.

Régen játszok a gondolattal, hogy átlapozzam szülőfalum, illetve nagyszüleim szülőhelyeinek anyakönyveit, de idő hiányában ez csak terv maradt. Néhány hónapja aztán úgy döntöttem, hogy rászánok egy kávényi időt és megnézem, hogy elérhetők-e online történelmi dokumentumok, anyakönyvek, házassági okiratok, bármi, ami segíthet elindulni. Nem voltak nagy elvárásaim, mégis elég vagány dolgokra bukkantam.

Itt szögezném le, hogy sajnos nem részesülök anyagi támogatásban weboldalak és szolgáltatások reklámozásáért.

Több oldalra is regisztráltam, több helyen feliratkozni/fizetni kellett volna a további használathoz, ezeket rögtön át is ugrottam. Végül rábukkantam a familysearch.org-ra. Lehet, hogy van jobb, de én ennél leragadtam. Hogy röviden összefoglaljam: ezen az oldalon elérhetők magyarországi (és némely elcsatolt területek) református és katolikus anyakönyvei mikrofilmen digitalizálva az 1600-as évek végéig! A gyűjtemény természtesen nem teljes, sok periódusból csak születési anyakönyveket találtam, elhalálozásit és házasságit nem, illetve mivel épp a határ mellől származom, érintettségem van a Beregszász környéki települések kapcsán, és azok sem érhetők el. Viszont így is egy aranybánya, és talán idővel tovább bővül a rendelkezésre álló anyag.

Regisztráció után egy viszonylag bonyolult felülethez jutunk, azonban a probléma is bonyolult. Az alábbiakban megpróbálom röviden összefoglalni hogyan kell használni és mire lehet jutni ezen az oldalon.

Elsőként kattintsunk a Family Tree/Tree menüpontra. Itt lesz látható a családfa. Ez a felület nagyjából magától értetődő, hozzuk létre magunkat, majd adjuk hozzá akit csak tudunk. Az egyes személyek létrehozása során a familysearch felajánl olyan személyeket, akik ilyen névvel már szerepelnek az adatbázisában, ha tényleges egyezés van, akkor válasszuk a már felvitt személyt (ezt jó eséllyel egy szegről-végről rokon vitte fel), és máris megjelennek az általa felvitt egyéb személyek a családfánkban.

screenshot_20181129_161206.png 

Nagyon hasznos, ha el tudunk jutni egy olyan személyig, aki az 1800-as évek végén született, ugyanis néhány típusú anyakönyv (például református keresztelések) csak 1895-ig érhető el, így innen indulhatunk vissza az időben. Nálam az egyik ágon ez a személy Somogyi Bálint volt, aki valamikor az 1870 környékén kellett, hogy szülessen.

Létrehoztuk tehát a családfát ameddig tudtuk. Hogyan tovább? A familysearch két virtuális világot kezel. Az egyikben az általunk (és más felhasználók által) létrehozott személyek vannak. Ennek a virtuális világnak láthatjuk egy részletét a családfánkban. Van ugyanakkor egy másik virtuális világ, amelyben a legkisebb rend sem fedezhető fel. Rendelkezésre állnak ugyanis történelmi dokumentumok, születési, házassági, halálozási anyakönyvek (fényképek formájában), melyeken emberek nevei szerepelnek, sokszor másként betűzve, mint manapság (az 1800-as évek első felében a klasszikus filológián nevelkedett katolikus papok latinul, vagy legalábbis latinos szlenggel vezették az anyakönyveket), település nevek változtak meg azóta (szülőfalum például akkoriban még csak "Surány" volt), stb. Szerencsére valaki/valami, szakdolgozatot író történészhallgatók vagy karakterfelismerő mesterséges intelligencia (utóbbi képességeit némileg ismerve és a képeket látva inkább az előbbire tippelek) nagyjából feldolgozta ezeket az dokumentumokat, azaz minden dokumentum mellett elérhető egy digitális átirat. A digitális átiratok ritkán teljesek, azonban kereshetők. A Search/Records menüpontra kattintva már meg is lehet adni a legtávolabbi ismert felmenő adatait. Esetemben ez Somogyi Bálint, nagymamám nagyapja:

screenshot_20181129_155930.png

Majd a keresés gombra kattintva már meg is jelennek az eredmények:

screenshot_20181129_162150.png

Számomra egészen megdöbbentő módon, van találat! Születési hely stimmel, születési idő stimmel. A View oszlopban a kis dokumentum ikonra kattintva még a dokumentum is elérhető:

screenshot_20181129_162415.png

screenshot_20181129_162348.png

Néhány kattintással kiderült, hogy Somogyi Bálint (ükapám) Somogyi Gábor református földműves és Simon Zsuzsánna szintén református földműves házasságbeli gyermekeként látta meg a napvilágot Nagyszekeresen, 1878 szeptember 7-edikén, és szeptember 8-adikán már meg is keresztelték, keresztszülei Nyilas Gergely és Bagaméri Terézia. Amellett, hogy új és hiteles dolgok derültek ki Somogyi Bálintról, rögtön sikerült egy szintet lépni a családfában, hiszen az is kiderült, hogy az ő szülei Somogyi Gábor és Simon Zsuzsánna voltak. Mindezt kb. a fotelből... ez azért nem rossz szerintem...

Mielőtt folytatódna a vadászat, egy fontos dolog: a két virtuális világ összerendelése. Ahogy korábban említettem, van egy virtuális világ, amelyben a családfánk (és mások családfái) illetve az azokon szereplő személyek léteznek. És van egy másik virtuális világ, amelyben a dokumentumok és a dokumentumokról visszafejtett személyek léteznek. Ezt a két világot érdemes összekapcsolni, és így hiteles dokumentumokkal támogatni meg a családfánkat. Kattintsunk a találati listán a megtalált (és egyértelműen beazonosított) személy nevére, majd az "Attach to Family Tree" gombra. Ekkor az alábbihoz hasonló felület jelenik meg, a bal oldalon a dokumentumok alapján létrehozott személy, a jobb oldalon pedig egy lista amely a családfánkban található, hasonló nevű személyek vannak. (

screenshot_20181129_163927.png

Mivel több felmenőt is hívhatnak ugyanúgy - én például "II. Kovács György" vagyok, illetve elírások is lehetnek a nevekben, a familysearch nem próbálja meg automatikusan összerendelni a személyeket, inkább a felhasználóra bízza azt.) Ebből a listából kell kiválasztanunk, majd jóváhagynunk hogy kit találtunk meg. Miután az összerendelés megtörtént, a familysearch automatikusan kitölti a beazonosított nagypapa szüleinek neveit, és hozzárendeli a hiteles dokumentumot a családfában megjelenő személyhez, így az bármikor, egy kattintással elérhető. Most már folytatódhat a vadászat.

Tapasztalatok:

  1. Elsősorban születési anyakönyvi kivonatokat találtam, ezek azonban nem teszik egyértelműen beazonosíthatóvá az érintetteket. A fenti példából kiindulva, feltehető, hogy Somogyi Gábor 1840 környékén született Nagyszekeresen. Ha elérhető egy mondjuk 1845-ben született nagyszekeresi Somogyi Gábor anyakönyvi kivonata, az nem jelenti azt, hogy Ő pontosan az, aki Somogyi Bálint édesapja. Például előfordulhat, hogy két Somogyi Gábor is született akkoriban, mondjuk 1845-ben, meg 1849-ben. Ekkor további források felhasználása nélkül elakad az ág felkutatása.
  2. A fenti példánál maradva, ha nagyszekeresi születéső Somogyi Gábor nem található, akkor valószínűleg valamelyik szomszéd községből származik, s ha a környéken több Somogyi Gábor is született, egyéb források (házassági anyakönyvi bejegyzések) nélkül azonosíthatatlanná válik.
  3. Ha valakinek csak Kis, Nagy, Kovács, Szabó felmenői vannak, az tovább nehezíti a helyzetet.
  4. Mindazonáltal ki merem jelenteni, hogy átlagosan kedvező körülmények esetén egy-két felmenő ágon el lehet jutni akár az 1700-as évek végén született felmenőkhöz... s mindezt a fotelból...

A bejegyzés trackback címe:

https://talanerdekes.blog.hu/api/trackback/id/tr4414404752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoltán Almási 2019.06.02. 08:12:10

Hali
Elég sokat gyurmáztam a familysearch-öt és van egy pár trükk amivel
hatékonyabban kereshetünk.
Én kizárólag az ún "records" keresést használom, mivel ez kizárólag a dokumentumokat fésüli át.
Elérése: SEARCH/RECORDS
Itt keresztnévre megadom a rendelkezésre álló néve első 2-3 betűjét és a "*" karakterrel zárom,
mert ekkor minden variációt keres.
Példa:
név: Catharina - keresés: cat*
családnevet üresen hagyom, mert a családnevet lejjebb,
a SEARCH WITH RELATIONSHIP/FATHER/FATHER'S LAST NAME rubrikába írom be,
Példa:
név: Kovács - keresés: kov*

ilyen módon maximalizáljuk és egyben le is szűkítjük a valószínű variációkat.

Ugyanezen keresésnél a születési hely/idő megadása is optimalizálandó.

A SEARCH WITH LIFE EVENTS/BIRTH/PLACE OF BIRTH alatt
a születési helynek város/falu megadása gyakran nem működik megye megadása nélkül,
pl Mátraballa nem jó, régi nevén Balla nem jó, Balla, Heves már működik.
Ha szűkítünk, akkor kipipáljuk a "MATCH EXACTLY" kockát. Ha tágítani akrunk a körön,
akkor "Balla, Heves, Borsod, Nógrád" láncot használhatjuk, a megyéket vesszővel elválasztva.
Országnál ugyanez működik. Hungary az alap, de ha nincs eredmény,
beírhatunk pl "Hungary, Slovakia, Croatia" láncot is, és akkor mind a három ország anyakönyveit keresi a motor.

Évszámnál a születési dátum a familysearch-ön a gyerekek születési dátumától számolható, mert a házasságok, halálozások nincsenek indexelve a keresőmotorba. Szóval például van 8 gyerek, a legidősebb születési ideje pl 1818, a legfiatalabbé 1842. a szülők születési ideje kb kalkulálható
így 1842-42 (gyereknemzési kor vége kb) év=1800 majd 1818-16 (legkorábbi házasuló kor) =1802.
Íg amit keresünk, az egy-két év ráhagyással az 1798-1804 intervallum.

Akinek van tapasztalata/trükkje alakadt keresésekre, legyen szíves ossza meg, pl hogyan kersitek a görög katolikus iratokat, mert én feltúrtam már ezret, és találtam is sok minden, de amikor pl Szerencsen a 19. században cirilbetűkkel vezették az anyakönyvet olvashatatlan kézírással, görögül, ott
totál leakadt a láncom :DDD

Zoltán Almási 2019.06.02. 09:25:20

Van még egy pár téma, amit éredemes kiemelni, ezek egyike a keresztelési név.

Szóval ez néha kb így zajlott.
Anya otthon fekszik, járni nem nagyon tud, apa elviszi a babát a paphoz.
Apa esetünkben enyhén be van rúgva, komák szintén, pap szintén.
Apa háborús arcsérült/nyúlszájú/siketnéma vagy hallássérült. Tájszólás: brutális palóc.
Pap nagyon öreg/nem magyar/szintén ba van csípve már reggelről.
Egyébként sem ír valami olvashatóan, de ezen a hideg januári reggelen bizony elkellett
a szilvapálinka, hogy meg ne hűljünk, így hát kézírása ledegradálódik egy 5 éves gyerek
kapircolásának szintjére.
Nem tudja, milyen év van, már 5 éve nem vezeti az anyakönyvben az éveket,
Megkérdi, mi a szülők és a gyerek neve. Apa (Sánta István), legjobb képességei szerint
elmondja: Istók Sándor. Tájszólással (Estok Sondor, beszédhibával: Eftó Fontóh. Gyerek neve András.
Pap szeme se rebben, már karcolja is Andr. par. CHRISTOPH FINTUR. Anya neve max. keresztnévvel, drága az a tinta. Dátumnak beírja, hogy "mint fentebb", épp úgy, mint az elmúlt 143 keresztelőnél.

Pár év múlva,
események ismétlődnek, apa ismét megjelenik, ezúttal egy kislánnyal.
A kreativitás itt is kiveri a plafont, ezúttal a gyermek neve Maria FANKUR lett.

Ez egy valós sztori. Ami a lényeg, hogy a keresztnévnél és a vezetéknévnél is minden lehetőséget meg kell nézni, minden adatot egybe kell vetni.

Zoltán Almási 2019.06.02. 09:42:37

Házasságnál is akad kedvencem.

Menyasszony anyja/vőlegény anyja nővérek. Tóth Erzsébet és Anna.
Vőlegény és szülők nem egy agysebész brigád, számolás 10-ig biztos, utána
nagyjából még 20-ig megvan, azután már teljes homály. Tehát vőlegény 20 éves lesz, pedig amúgy 24 múlt novemberben.

Menyasszony anyja teljen vágja, hogy első unokatesók házassága az megagáz, dehát
mit lehessen tenni. Szerelem az szerelem. Még ha esetünkben a menyasszony 15 éves és három hónapos terhes is. Így hát bediktálja a saját nevét: JAKAB Anna. Lánya kora 17. Nehogy a pap
mindenkit hazaküldjön, az tiszta szégyen, nagyon szigorú az öreg, még jó, hogy totál szenilis, 40
éve él a faluban, még sincs fogalma sincs, hogy ki kicsoda.

Házasság rendben lemegy, anyakönyvben az adatok fele kisebb vizsgálódás után nyilvánvalóan
hazugságnak bizonyul.

Szintén valós sztori.
süti beállítások módosítása